Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јули
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 јули
1725  Џон Њутон — англиски морнар и свештеник.
1783  Симон Боливарјужноамерикански борец за независност. Овој ден се слави како Ден на Симон Боливар во Еквадор.
1802  Александар Дима Таткотофранцуски писател.
1828  Николај Чернишевскируски писател, критичар и револуционер.
1860  Алфонс Муха — чешки сликар и илустратор, основоположник на стилот „Арт нуво“.
1886  Џуничиро Танизаки — јапонски писател.
1921  Џузепе Ди Стефано — италијански оперски пејач.
1928  Бранко Хорват - хрватски економист.
1933  Јежи Харасимович — полски поет.
1938  Хосе Алтафини — италијанско-бразилски фудбалер.
1946  Тито Беличанец — македонски правник и универзитетски професор.
1947  Предраг Ејдус — српски и југословенски глумец.
1950  Јадранка Стојаковиќ — југословенска пејачка.
1954  Живан Љуковчан — српски фудбалски голман.
1958  Мик Карн — британски рок-музичар.
1961  Максим Федотов — руски виолинист.
1963  Карл Мелоун — американски кошаркар.
1969  Џенифер Лопесамериканска глумица и пејачка.
1971  Дино Баџо — италијански фудбалер.
1974  Милан Јуришиќ — српски криминалец.
1975  Рајан Стак — натурализиран македонски кошаркар.
1985  Лукаш Росол — чешки тенисер.