Аболиционизам (околу 1783-1888 г.) е движење за престанок на трговијата со робови и за еманципација на робовите во западна Европа и на американскиот континент. Во 1807 г. во САД и во британските колонии бил забранет увозот на робови од Африка. На британските Карипски Острови ропството било прекинато до 1838 г., како и во француските колонии 10 години подоцна. Сепак, во 11 држави на југот во САД ропството било општествена и економска институција. Американскиот аболиционизам работел под капата на хендикепот дека тој ја загрозува хармонијата на Северот и на Југот во Унијата, а, исто така, одел и против американскиот Устав, кој го оставил прашањето за ропството секоја посебна држава да го решава сама. Во 1863 г. Линколн ја издал Прокламацијата за еманципација, со која се ослободуваат робовите во државите во Конфедерацијата; со 13 амандмани на американскиот Устав (1865 г.) се забранува ропството во целата земја. Во Јужна Америка ропството се укинувало до 1888 г[1].

Нели сум и јас човек и брат?

Наводи уреди

  1. Unangst, Matthew. "Manufacturing Crisis: Anti-slavery ‘Humanitarianism’ and Imperialism in East Africa, 1888–1890." Journal of Imperial and Commonwealth History 48.5 (2020): 805–825

Надворешни врски уреди

 
Викицитат има збирка цитати поврзани со: