Андреј Андреевич Марков (руски: Андрей Андреевич Марков) (14 јуни 1856 - 20 јули 1922) е руски математичар.

Андреј А. Марков

Марков е роден во Рјазањ. Студирал на универзитетот во Санкт Петербург во 1874 под туторство на Пафнутиј Чебишов. Во 1886, станува член на Руската Академија на науките. Најпознат е по неговите проучувања во теоријата на стохастичките процеси. Неговите истражувања подоцна стануваат познати како Маркови вериги.

Наводи уреди

  • А. А. Марков. "Распространение закона больших чисел на величины, зависящие друг от друга". "Известия Физико-математического общества при Казанском университете", 2-я серия, том 15, ст. 135-156, 1906.
  • A.A. Markov. "Extension of the limit theorems of probability theory to a sum of variables connected in a chain". reprinted in Appendix B of: R. Howard. Dynamic Probabilistic Systems, volume 1: Markov Chains. John Wiley and Sons, 1971.

Надворешни врски уреди