Крстоносни војни
Портал:Крстоносни војни

Опсадата на Задар се случила на 1202 година на почетокот на Четвртата крстоносна војна, кој на крај завршил со заземање на Цариград.

Крстоносците го освојуваат градот Зара (Задар) во 1202 година