Детска крстоносна војна


Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни

Детски крстоносен подход

Детската крстоносна војна е веројатно измислен и сѐ уште несфатен настан од 1212 година.

Се смета дека дошло до собирање на деца од Франција и Германија, при што папата Иноцентиј III издал решение дека возрасните крстоносци не се корисни за ослободувањето. И затоа како нивни заменици ги поставил децата. Но во крајна мерка, ниту едно од децата не стигнало до Светата земја, бидејќи оние кои не умреле од глад за време на патувањето, биле продадени како робови.