Шампањ (француски: Champagne) — поранешна покраина во североисточниот дел на Кралството Франција, сега најпозната како вински регион Шампања поради пенливото бело вино што го носи нејзиното име во денешна Франција. Округот Шампања, кој потекнува од раното средновековно кралство Австразија, преминал под француската круна во 1314 година

Шампања
Champagne
Покраина на Кралството Франција
Image missing
 
Image missing
 
Image missing
 
Image missing
1314–1790
Знаме Грб
Знаме Грб
Местоположба на Шампања
Местоположба на Шампања
Историја
 -  Основана 1314[1]
 -  Укината 1790
Претходи
Следи
Грофовија Шампања
Црквено Војводство Ремс
Црквено Војводство Лангр
Црквено Војводство Шалон
Ардени (департман)
Марна (департман)
Об (департман)
Горна Марна
Ен (департман)
Сена и Марна
Јона
Меза (департман)

Порано управуван од грофовите на Шампања, неговиот западен раб е околу 160 км источно од Париз. Градовите Троа, Ремс и Еперне се трговските центри на областа. Во 1956 година, поголемиот дел од Шампања станал дел од францускиот административен регион Шампањ-Арден, кого го сочинувале четири департмани: Арден, Обе, Горна Марна и Марна. Од 1 јануари 2016 година, Шампањ-Арден се споил со соседните региони Алзас и Лорен за да го формира новиот регион Голем Исток.

Историја уреди

Во развиениот среден век, покраината била позната по Шампањските панаѓури, кои биле многу важни во економијата на западните општества. Витешките романи ги имале своите почетоци во округот Шампања со познатиот писател Кретјен де Троа, кој пишувал раскази за Тркалезната маса од легендите на кралот Артур.

Неколку грофови од Шампања биле француски кралеви со титула која се спојувала со француската круна од 1314 година кога Луј I, крал на Навара и гроф на Шампања, станал крал на Франција како Луј X. Грофовите од Шампања биле високо ценети од француската аристократија.

 
Карта на Шампања и Бри од 1771 година од Ригобер Бон

Наводи уреди

  1. Encyclopædia Britannica. V (eleventh. изд.). стр. 828.

Надворешни врски уреди