Битка кај Варна

Битката кај Варна се случила на 10 ноември 1444 година, помеѓу отоманците предводени од страна на Мурат II, и крстоносците предводени од страна на кралот на Унгарија Јанош Хунади и кралот на Полска, Владислав III. Ова битка воедно е и последен опит Отоманското Царство да биде протерена од Балканскиот Полуостров, како и една од последните во т.н. Крстоносни војни.[2][3]

Битка кај Варна
Дел од the Османлиски војни во Европа
Османлиско-унгарски војни
Bitwa pod Warną (fragment - Władysław).jpg
од Жан Матејко
Датум 10 ноември 1444
Место блиску Варна, Бугарија
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Кралство Полска
Coat of arms of Hungary.svg Кралство Унгарија
Coat of arms of Wallachia.svg Влашка
Coat of arms of Moldavia.svg Молдавија
Herb Lytwa (Alex K).svg Големо војводство Литванија
Flag of the Papal States (pre 1808).svg Папска Држава

Croatia CoA 1990.svg Кралство Хрватска
Податотека:Lazarevic.jpg Србија
Податотека:Grb kosaca.gif Босна
Den tyske ordens skjold.svg Тевтонци (Прусија)

Fictitious Ottoman flag 1.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Wladyslaw Warnenczyk.jpg
Iancu Hunedoara.jpg
/Coa Hungary Country History Vladislaus I (1440–1444).svg Владислав III од ПолскаCoa Hungary Family Hunyadi János (extended) v2.svg Јанош Хунади

Coat of Arms of the Emperor of Bulgaria (by Conrad Grünenberg).png Фружин House of Draculesti Arms.svg Мирчо II

Murat II.jpg
Fictitious Ottoman flag 2.svg Мурат II
Сила
~ 20,000 ~ 60,000
Жртви и загуби
Армијата била речиси целосно уништена[1]

Битката завршила со огромна победа на Османлиите, а во борбата загинал кралот Владислав и папскиот кардинал Јулијан. По ова борба, Османлиското Царство го зазела и Цариград во 1453 година.

НаводиУреди

  1. The last centuries of Byzantium, 1261-1453, Donald MacGillivray Nicol, page 363, 1993
  2. Bodnar, Edward W. Ciriaco d'Ancona e la crociata di Varna, nuove prospettive. Il Veltro 27, nos. 1-2 (1983): 235-51
  3. Halecki, Oscar, The Crusade of Varna. New York, 1943