Трета крстоносна војна

Третата крстоносна војна (11891192) е походот на европските владетели од крајот на 12 век за ослободување на Светитете земји од арапскиот војсководец Саладин.

Трета крстоносна војна
Дел од Крстоносни војни
Siege of Acre.jpg
Опсадата на Акра била првата борба од Третата крстоносна војна.
Датум 1187 — 1192
Место Близок Исток (Анадолија, Левант, Израел)
Исход Договорот од Рамла
Невооружени христијански аџии да смеат да го посетуват Ерусалим, кој останал под муслиманска контрола.
Територијални
промени
Кралство Кипар создадено од византиска земја
Завојувани страни
Крстоносци Сарацени
Команданти и водачи
Armoiries de Jérusalem.svg Гај од Лусињан
Armoiries de Jérusalem.svg Конрад од Монферат
Armoiries de Jérusalem.svg Анри II од Шампањ
Armoiries de Jérusalem.svg Балијан од Ибелин
Royal Arms of England (1198-1340).svg Ричард I од Англија
Arms of the Kings of France (France Ancien).svg Филип II од Франција
Blason Blois Ancien.svg Теобалд V, Гроф од Блоа
Holy Roman Empire Arms-single head.svg Фредерик I, Свет Римски Император
Coat of arms of Baden-Württemberg (lesser).svg Фредерик VI, Гроф од Швабија
Austria coat of arms simple.svg Леополд V, Гроф од Австрија
Ayyubid Flag.png Саладин
Flag of Jihad.svg Из ад-Дин Масуд I
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Исак II Ангелус
Byzantine imperial flag, 14th century, square.svg Исак Комнин од Кипар
Aragon-Sicily Arms.svg Танкред од Сицилија
Килиј Арслан II
Масакар во Антиохија

Падот на Ерусалим во рацете на муслиманите кај европските народи предизвикал многу лоши реакции. Папата Григориј VIII издал наредба за нов крстоносен поход. Владетелите на Германија, Фридрих Барбароса, на Франција-Филип Август и на Англија Хенри II на соборот во Мајнц се договориле за заеднички воени дејства. Но, германскиот цар починал од срцев удар.

Крстоносците успеале да ја заземат Антиохија, а Саладин се повлекол со војската во Ерусалим. Во опсадата на градот, Ричард (син на Фридрих) и Филип не можеле да пронајдат заеднички јазик за тоа кој да командува. Филип сепак на крај решил да го напушти подходот и се вратил во Франција.

Ричард I и Саладин успеале да потпишат договор, според кој Ерусалим останува под власта на муслиманите но тие нема да пречат на христијаните да го посетуваат градот. Англискиот крал си заминува во октомври, но самиот поход бил претставен како неуспешен и затоа тоа доведело и до Четвртата крстоносна војна.


Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни