Отвори го главното мени

Крстоносни држави

Политичка карта на Блискиот Исток во 1135 г. Крстоносните држави се означени со црвени крстови

Крстоносни држави — држави кои биле создадени во времето на Крстоносните војни во Мала Азија и Светата Земја. Овие држави покасно повторно биле заземени од страна на исламскиот свет.

Блиски истокУреди

КипарУреди

По третата крстоносна војна било формирано Кралство Кипар со освојувањето на Кипар од страна на Ричард I, додека бил на неговиот поход кон светата замја. Ова кралство се задржало се до 1489 година кога Кипар бил преземан од страна на Венеција.

ВизантијаУреди