Деветта крстоносна војна


Krstaski stit.jpg
Крстоносни војни
Krstaski stit.jpg
Портал:Крстоносни војни

Деветтата крстоносна војна[1] траела од 1271 до 1272 година и бил против египетскиот султан Бајбар и неговиот обид да ги уништи крстоносните земји. На чело на подходот застанал принцот Едвард кој успеал да го спречи во тоа барем за две децении.

300

По паѓањето на Антиохија (1268), Триполи (1289) и Акар (1291) последните траги од христијанската окупација на Сирија полека исчезнале.

НаводиУреди

  1. Henry Summerson (2005). "Lord Edward's crusade (act. 1270–1274)". Oxford Dictionary of National Biography.