Проксима Кентаур

ѕвезда во соѕвездието Кентаур

Координати: Ѕвездена карта &1000000000000001400000014ч &1000000000000002900000029м &1000000000042948700000042,9487с, −&1000000000000006200000062° &1000000000000004000000040′ &1000000000004614100000046,141″

Проксима Кентаур(и)ѕвезда која се наоѓа во соѕвездието Кентаур. Таа е најблиска ѕвезда до нашето Сонце[14]. Оддалечена од Земјата 4,28 светлосни години. Се наоѓа во тројниот ѕвезден систем Алфа Кентаур. Алфа Кентаур, иако троен систем се гледа како сјајна ѕвезда, најсјајна во соѕвездието Кентаур кое се наоѓа на Јужното небо. Не се забележува од територијата на Македонија. Проксима Кентаур е најмалиот член на тројниот систем, и е оддалечена околу 10 000 астрономски единици од центарот на тој систем. Припаѓа на класата црвени џуџиња, и е со пречник околу една седмина од пречникот на Сонцето, а додека нејзината маса е околу осмина од масата на Сонцето. Густината на Проксима Кентаур е околу 40 пати поголема од сончевата. Иако мала ѕвезда, поради нејзината голема близина, често е цел на астрономски набљудувања.

Проксима Кентаур
New shot of Proxima Centauri, our nearest neighbour.jpg
Проксима Кентаур снимен од „Хабл
Податоци од набљудување
Епоха J2000.0      Рамноденица J2000.0 (ICRS)
Соѕвездие Кентаур
Ректасцензија 14ч 29м &1000000000429485300000042,94853с[1]
Деклинација −62° 40′ &1000000000046163100000046,1631″[1]
Привидна величина (V)11.13[2]
Особености
Спектрален типM6Ve[3]
Привидна величина (J)5,357 ± 0,023[4]
U−B боен показател1,26[2]
B−V боен показател1,82[2]
Променлив типUV Кит („болскотна ѕвезда“)[5]
Астрометрија
Радијална брзина (Rv)−22.4 ± 0.5[3] km/s
Сопствено движење (μ) RA: −3775,75[1] mas/yr
Dec.: 765,54[1] mas/yr
Паралакса (π)768.13 ± 1.04[6] mas
Растојание4,246 ± 0,006 ly
(1,302 ± 0,002 pc)
Апсолутна величина (MV)15,60[7]
Податоци
Маса0.123 ± 0.006[8] M
Полупречник0.141 ± 0.007[9] R
Површ. грав. (log g)5.20 ± 0.3[8]
Сјајност (болометричка)0.0017[10] L
Сјајност (виизуелна, LV)0,00005 L
Температура3.042 ± 117[8] K
Вртење83,5 дена[11]
Вртежна брзина (v sin i)< 0.09[3] км/с
Старост4,85[12] Гг.
Други ознаки
Alpha Centauri C, CCDM J14396-6050C, GCTP 3278.00, GJ 551, HIP 70890, LFT 1110, LHS 49, LPM 526, LTT 5721, NLTT 37460, V645 Centauri[13]
Наводи во бази
SIMBAD— податоци

Проксима Кентаур е откриена во 1915 година во ЈАР од страна на Роберт Инес.

Проксима Кентаур bУреди

На 24 август 2016 г. во животопогодниот појас околу ѕвездата е откриена планетата Проксима Кентаур b. Со оддалеченост од 4,2 светлосни години (1,3 парсеци или 40 трилиони км) ова е најблиската вонсончева планета нашиот Сончев систем и веројатно најблиската планета погодна за живот.

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Van Leeuwen, F.. Validation of the new Hipparcos reduction. „Astronomy and Astrophysics“ том  474 (2): 653–664. doi:10.1051/0004-6361:20078357. Bibcode2007A&A...474..653V. 
 2. 2,0 2,1 2,2 Jao, Wei-Chun; Henry, Todd J.; Subasavage, John P.; Winters, Jennifer G.; Gies, Douglas R.; Riedel, Adric R.; Ianna, Philip A.. The Solar neighborhood. XXXI. Discovery of an unusual red+white dwarf binary at ∼25 pc via astrometry and UV imaging. „The Astronomical Journal“ том  147 (1): 21. doi:10.1088/0004-6256/147/1/21. ISSN 0004-6256. Bibcode2014AJ....147...21J. 
 3. 3,0 3,1 3,2 Torres, C. A. O.; Quast, G. R.; Da Silva, L.; De La Reza, R.; Melo, C. H. F.; Sterzik, M. (декември 2006 г). Search for associations containing young stars (SACY). I. Sample and searching method. „Astronomy and Astrophysics“ том  460 (3): 695–708. doi:10.1051/0004-6361:20065602. Bibcode2006A&A...460..695T. 
 4. Cutri, R. M.; Skrutskie, M. F.; Van Dyk, S.; Beichman, C. A.; Carpenter, J. M.; Chester, T.; Cambresy, L.; Evans, T.; и др.. VizieR online data catalog: 2MASS all-sky catalog of point sources (Cutri+ 2003). „VizieR on-line data catalog: II/246. Originally published in: 2003yCat.2246....0C“ том  2246: 0. Bibcode2003yCat.2246....0C. 
 5. Samus, N. N.; Durlevich, O. V.. VizieR online data catalog: General catalogue of variable stars (Samus+ 2007-2013). „VizieR on-line data catalog: B/gcvs. Originally published in: 2009yCat....102025S“ том  1. Bibcode2009yCat....102025S. 
 6. Lurie, John C.; Henry, Todd J.; Jao, Wei-Chun; Quinn, Samuel N.; Winters, Jennifer G.; Ianna, Philip A.; Koerner, David W.; Riedel, Adric R.; и др.. The Solar neighborhood. XXXIV. A search for planets orbiting nearby M dwarfs using astrometry. „The Astronomical Journal“ том  148 (5): 91. doi:10.1088/0004-6256/148/5/91. Bibcode2014AJ....148...91L. 
 7. Benedict; G. Fritz; Chappell, D. W.; Nelan, E.; Jefferys, W. H.; Van Altena, W.; Lee, J.; Cornell, D.; и др. (1999 г). Interferometric astrometry of Proxima Centauri and Barnard's Star using Hubble Space Telescope fine guidance sensor 3: detection limits for substellar companions. „The Astronomical Journal“ том  118 (2): 1086–1100. doi:10.1086/300975. Bibcode1999astro.ph..5318B. 
 8. 8,0 8,1 8,2 Ségransan, D. и др. (2003), „First radius measurements of very low mass stars with the VLTI“, Astronomy and Astrophysics 397 (3): L5–L8, Bibcode:2003A&A...397L...5S, arXiv:astro-ph/0211647, doi:10.1051/0004-6361:20021714 
 9. Demory, B.-O. и др. (October 2009), „Mass-radius relation of low and very low-mass stars revisited with the VLTI“, Astronomy and Astrophysics 505 (1): 205–215, Bibcode:2009A&A...505..205D, arXiv:0906.0602, doi:10.1051/0004-6361/200911976 
 10. See Table 1, Doyle, J. G.; Butler, C. J. (1990 г). Optical and infrared photometry of dwarf M and K stars. „Astronomy and Astrophysics“ том  235: 335–339. Bibcode1990A&A...235..335D.  and p. 57, Peebles, P. J. E. (1993). Principles of physical cosmology. Princeton, New Jersey: Princeton University Press. ISBN 0-691-01933-9. 
 11. Benedict, G. F.; McArthur, B.; Nelan, E.; Story, D.; Whipple, A. L.; Shelus, P. J.; Jefferys, W. H.; Hemenway, P. D.; и др. (1998 г). Photometry of Proxima Centauri and Barnard's Star using Hubble Space Telescope fine guidance sensor 3: a search for periodic variations. „The Astronomical Journal“ том  116 (1): 429–439. doi:10.1086/300420. Bibcode1998AJ....116..429B. 
 12. Kervella, Pierre. „A family portrait of the Alpha Centauri system: VLT interferometer studies the nearest stars“, ESO, 15 март 2003 (посет. 10 мај 2016 г).
 13. „SIMBAD query result: V* V645 Cen – Flare Star“. SIMBAD. Centre de Données astronomiques de Strasbourg. конс. August 11, 2008. —some of the data is located under "Measurements".
 14. Kervella, Pierre; Thevenin, Frederic. „A Family Portrait of the Alpha Centauri System: VLT Interferometer Studies the Nearest Stars“, ESO, 15 март 2003 (посет. 9 јули 2007 г).