Земјината маса (M🜨) е единица за маса еднаква на масата на Земјата. 1 M🜨 = 5,9722 × 1024 кг.[1][2] Оваа мерка често се користи за изразување на масата на карпестите земјовидни планети.

Масата на Земјата во однос на онаа на Нептун е сразмерна со масата на Нептун во споредба со онаа на Јупитер.

Четирите земјовидни планети во Сончевиот Систем, Меркур, Венера, Земјата и Марс имаат маси од 0,055, 0,815, 1,000 и 0.107 Земјини маси.

Една Земјина маса може да се изрази во други сродни единици вака:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 Вилијамс, Д-р Дејвид Р. (2 ноември 2007). „Преглед на податоци за Јупитер“. НАСА. Посетено на 16 јули 2009. (англиски)
  2. „Истражување на Сончевиот Систем: Земја: Факти и податоци“. НАСА. 14 февруари 2011. Архивирано од изворникот на 2015-11-13. Посетено на 5 мај 2011. (англиски)
  3. „Истражување на Сончевиот Систем: Сатурн: Факти и податоци“. НАСА. 28 јули 2009. Посетено на 20 септември 2009. (англиски)
  4. „Истражување на Сончевиот Систем: Нептун: Факти и податоци“. НАСА. 5 јануари 2009. Посетено на 20 септември 2009. (англиски)