Астрометрија е гранка на астрономијата која се однесува на прецизно мерење и објаснување на позициите и движењата на ѕвездите и останатите небесни тела. Иако еднаш е наречена „езотерична“ и не многу корисна, сепак информациите што се добиваат преку астрометрија денес се многу важни за истражувањата на кинематиката и физичкото потекло на нашиот Сончев Систем и нашата галаксија, Млечен Пат.

Астрометрија Мартина Алтера.[1]

Поврзано уреди

Литература уреди

  • Kovalevsky, Jean; Seidelman, P. Kenneth (2004). Fundamentals of Astrometry. Cambridge University Press. ISBN 0-521-64216-7.
  • Walter, Hans G. (2000). Astrometry of fundamental catalogues: the evolution from optical to radio reference frames. New York: Springer. ISBN 3540674365.
  • Kovalevsky, Jean (1995). Modern Astrometry. Berlin; New York: Springer. ISBN 3-540-42380-X.

Надворешни врски уреди

  1. Thomas Healt; и др. (1913). „Aristarchus of Samos“. Dover Publications. стр. 448. ISBN 0486438864.