Отвори го главното мени
Ѕвездено јато Новогодишна елка.

Ѕвездено јато или ѕвезден облак е група од ѕвезди кои се наоѓаат во гравитациска граница. Се разликуваат два вода на ѕвездени јата: збиено јато се група од стотици илјади многу стари ѕвезди, додека отворено јато обично содржи помалку од неколку стотици членови, кои се многу млади.

НаводиУреди


Надворешни врскиУреди