Кентаур (соѕвездие)

Кентаурсоѕвездие од јужното небо. Едно е од најголемите соѕвездија на небото, и познато уште од времето на Птоломеј.

Кентаур
лат. Centaurus
КратенкаCen
ГенитивноCentauri
Ректасцензија13 ч.
Деклинација−50°
Површина1060 (°)² (9-то)
Главни ѕвезди11
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
69
Ѕвезди со планети8
Ѕвезди посјајни од 3,00m9
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)15
Најсјајна ѕвездаАлфа Кентаур (α Cen) (−0,01m)
Најблиска ѕвездаПроксима Кентаур (α Cen C)
сг,  пс)
Месјеови објекти0
Метеорски дождовиалфа-кентауриди
омикрон-кентауриди
тета-кентауриди
Соседни
соѕвездија
Пумпа
Кобилица
Шестар
Јужен Крст
Водна Змија
Вага (агол)
Волк
Мува
Едро
Видливо на ширина од +25° до −90°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец мај.

Познати ѕвезди

уреди

Наводи

уреди

Надворешни врски

уреди