Википедија:Уредувачки маратони 2022

Споделено знаење
Уредувачки маратони
Кратенки:
ВП:УМ

Во 2022 година беа организирани три уредувачки маратони.

Прв маратон уреди

Географија уреди

 
Групна слика со учесниците.
 
Во постапка на уредување.

На 7 март 2022 година е одржан семрежен уредувачки маратон на тема „Географија“ во периодот од 18:00 до 21:00. Настанот бил организиран во соработка со активисти од Македонското географско друштво.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Emilijageography
2 Pangeaaaa
3 Dandarmkd
4 Иван Ж

Втор маратон уреди

Мултикултурализам, мир и солидарност уреди

На 11 август, одржавме уредувачки маратон во Куманово, во соработка со Центарот за интеркултурен дијалог кои беа домаќини во нивните простории во Младинскиот центар „Мулти култи“. Во духот на делувањето на оваа организација, маратонот беше именуван „Мултикултурализам, мир и солидарност“. Работилницата траеше три часа во периодот од 10-13 часот. Вкупната бројка на учесници на настанот беше 16 лица и притоа беа создадени 43 статии на Википедија на македонски јазик.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Yovanna La
2 Simonka34
3 Jakimovskiim
4 Natalijacv3t43
5 Nikolco50
6 Katerina Cvetkovska
7 Tijana Krstevska
8 Mikiiiiiiiiiiiii
9 Philipposs
10 Dandarmkd

Трет маратон уреди

Словенија уреди

На 15 октомври, имавме уредувачки маратон на тема Словенија со цел создавање на статии општо поврзани со Словенија. Настанот беше во соработка со невладината организација Словенечки центар - Скопје и беше одржан во просториите на MladiHub. Вкупно учествуваа 22 лица и беа создадени преку 57 статии на Википедија на македонски јазик.

Список на учесници
Бр. Корисник Придонеси
1 Anja Ilkovska
2 VerdelBojan0809
3 Angelagjorgjievska21
4 Despina Velkovska
5 Borjan kocoski
6 Ana Miteva
7 Јана Димитровска
8 LileMarija
9 Chilimanov
10 Angieli101
11 Sk2154
12 Wikiedittor10
13 Nikolovska Mia
14 Dragana Niseva
15 Мила Петроска
16 Ema chuposka
17 Kosta75
18 Jehvan
19 П.Неделковски
20 Dandarmkd