Ужичка Црна Гора ― еден од планинските региони во западна Србија околу градот Ужице. На исток се наоѓа Шумадија. Ужичка Црна Гора се граничи со регионот Рудник, кој се наоѓа во Шумадија, но границата меѓу двата региони е нејасна поради историските административни промени.[1]

Наводи

уреди
  1. Владимир Живанчевић. Гласник Етнографског музеја у Београду књ. 26. Etnografski muzej u Beogradu. стр. 160–. GGKEY:SW93K9QPS7K.

 

Книжевност

уреди
  • Pavlović, Ljuba (1925). „Užička Crna Gora“. Српски етнографски зборник, Насеља. Zemun: Grafički Zabod "Makarije" (XXXIV (19)).