Мускулен либерализам

 

Поранешниот премиер на Обединетото Кралство, Дејвид Камерон.

  Мускулеn либерализам ― облик на либерализам за кој се залага поранешниот британски премиер Дејвид Камерон, кој ја опишува неговата политика кон државниот мултикултурализам.[1]

Камерон го измислил поимот во говорот во Минхен на 5 февруари 2011 година. Според Дејвид Камерон, „Според доктрината на државниот мултикултурализам, ние ги охрабривме различните култури да живеат одвоени животи, одвоени едни од други и одвоени од напоредниот свет. Не успеавме да обезбедиме визија за општеството на кое тие чувствуваат дека сакаат да припаѓаат.“ [2]

ПринципиУреди

Теоријата е дека мултикултурализмот се префрлил од толерирање на повеќе култури кон толерирање на повеќе системи на вредности, кои можат да бидат непријателски настроени кон либерализмот.[3]

Камерон ги изнесол овие принципи за време на говорот за радикализација и причините за тероризмот на 47-та Минхенска безбедносна конференција во 2011 година за да се справи со растечкиот тероризам за да биде помалку пасивен кон верската омраза и да се удри против растечките екстремистички активисти преку мускулен либерализам.

 • Забранете ги проповедниците на омраза да доаѓаат во земјата домаќин.
 • Строго спречете ја распределбата на јавни пари и донации на групи кои не се користат за справување со екстремистите.
 • Забрана за организации кои поттикнуваат тероризам во земјата домаќин и во странство.
 • Судејќи ја прифатливоста на верските организации да работат во земјата домаќин врз основа на универзалните човекови права, поддршката за демократијата и поттикнувањето на интеграцијата со основните вредности на земјата домаќин.
 • Зајакнување на националниот идентитет со дозволување на луѓето да ја следат нивната религија, но да се претплатат на идентитетот на нивната земја домаќин, со велејќи „Јас сум муслиман, јас сум хинду, јас сум христијанин, но и јас сум Лондончанец“.
 • Спречување на екстремизам на универзитетите и затворите.

ЛиберализамУреди

 • Промовирање на идеали за демократија каде што луѓето избираат своја влада.
 • Промовирање на универзални човекови права, вклучително и еднакви права на жените и луѓето од други вери.
 • Слобода на богослужба и говор.
 • Промовирање на еднакви права, без разлика на раса, пол или сексуалност.
 • Владеењето на правото.
 • Промовирање на индивидуализмот и последователните индивидуални права.

РеакцијаУреди

Поранешниот претседател на Франција Никола Саркози изјавил дека се согласува со Камерон.[4]

Питер Хоскин изрази мислење дека „мускулниот либерализам“ ќе биде новиот „ изам“ што ќе го следи Обединетото Кралство за да се справи со растечкиот религиозен тероризам и екстремизам, подоцна приспособени од сите европски земји, вклучително и Комонвелтот на нации.[5]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. „State multiculturalism has failed, says David Cameron“. BBC News. 5 февруари 2011. Посетено на 11 август 2022.
 2. „Muslims must embrace our British values, David Cameron says“. The Daily Telegraph. 5 февруари 2011. Архивирано од изворникот на 7 февруари 2011. Посетено на 11 август 2022.
 3. „Muscle v multiculturalism“. The Economist. 10 февруари 2011. Посетено на 11 август 2022.
 4. „Multiculturalism has failed, says French president“. Agence France-Presse. 10 февруари 2011. Посетено на 11 август 2022.
 5. Hoskin, Peter (5 февруари 2011). „Cameron signs up to muscular liberalism“. The Spectator. Архивирано од изворникот на 15 март 2011. Посетено на 11 август 2022.

Надворешни врскиУреди