Википедија:Уредувачки маратони

Кратенки:
ВП:УМ

Уредувачки маратони — проект на здружението на граѓани „Споделено знаење“ и Википедија на македонски јазик. Проектот се состои од организирање на отворен настан за уредување на претходно определена тема чија цел е подобрување на постоечките и создавање нови статии од различни области на Википедија на македонски јазик, како и воведување на недоволно искусни уредници во уредувањето на квалитетни статии.

Проектот започнал да се спроведува во 2014 година и досега се организирани четиринаесет уредувачки маратони.

Список на уредувачки маратони уреди

2014 уреди

Во текот на 2014 година е одржан еден уредувачки маратон на следната тема:

 1. Земји на Олимписките игри.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Земји на Олимписките игри Bjankuloski06, Виолетова, Ehrlich91, Инокентиј, Cibrev
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 29 декември во 14:48 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Земји на Олимписките игри 15
Вкупно 15
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 5

2015 уреди

Во текот на 2015 година се одржани два уредувачки маратони на следните теми:

 1. Светско првенство во ракомет за мажи 2015; и
 2. Астероиди.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Светско првенство во ракомет за мажи 2015 Ehrlich91, Инокентиј, Bjankuloski06, Kiril Simeonovski, Cibrev
2. Астероиди Bjankuloski06, Ehrlich91, Виолетова, Wikimk, Инокентиј, Kiril Simeonovski, Cibrev
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 29 декември во 14:48 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Светско првенство во ракомет за мажи 2015 12
Астероиди 87
Вкупно 99
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Светско првенство во ракомет за мажи 2015 2
Астероиди 0
Вкупно 2
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 7

2016 уреди

Во текот на 2016 година се одржани два уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Егејска Македонија.
 2. Архитектура.
Учесници
Број Маратон Учесници
1. Егејска Македонија Македонец, Ehrlich91, Bjankuloski06
2. Архитектура Marija.ant, Ljubentrajanoski, MitevskaMonika, Teodora0396, Bdaskalov, Fil marh, PozzitIva, Anagrkovska, Ана Рафаиловска, Jana Brsakoska, PetkovskaD, Wikiarh9, Зерона, Pstamatovska, Dtodorchevska, MatejaNikolikj, Tmihajlovska, Iko Ilievski, Nadica90, Archiamundsens, Kolegula, Инана, Marija Pet, Kiril Simeonovski (М), Ehrlich91 (М), Bjankuloski06 (М), Petrovskyz (Ф)
 • (М) — ментор
 • (Ф) — фотограф
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 25 јануари во 18:20 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Егејска Македонија 12
Архитектура 41
Вкупно 53
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Егејска Македонија 6
Архитектура 8
Вкупно 14
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 28

2017 уреди

Во текот на 2017 година се одржани четири уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Мајка Тереза.
 2. Архитектура.
 3. Бразил.
 4. Психологија.
Статистики

Податоците се последен пат обновени на 12 јануари во 13:35 (CET).

Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Мајка Тереза 7
Архитектура 21
Бразил 14
Психологија 13
Вкупно 55
Подобрени статии вкупен број на подобрени посетоечки статии на Википедија Мајка Тереза 3
Архитектура 0
Бразил 2
Психологија 0
Вкупно 5
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 25

2018 уреди

Во текот на 2018 година се одржани шест уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Велоград.
 2. Архитектура.
 3. Биологија.
 4. Деловно работење.
 5. Психологија.
 6. Полска.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Велоград 11
Архитектура 35
Биологија 13
Деловно работење 17
Психологија 19
Полска 21
Вкупно 116
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Велоград 0
Архитектура 12
Биологија 1
Деловно работење 0
Психологија 0
Полска 0
Вкупно 13
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 55

2020 уреди

Во текот на 2020 година се одржани четири уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Човекови права;
 2. Волонтерство и дигитална младина;
 3. Дигитализација и младина;
 4. Информатика, математика, медицина и култура.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Човекови права 18
Волонтерство и дигитална младина 26
Дигитализација и младина 35
Информатика, математика, медицина и култура 26
Вкупно 105
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Човекови права 1
Волонтерство и дигитална младина 0
Дигитализација и младина 0
Информатика, математика, медицина и култура 0
Вкупно 1
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 33

2021 уреди

Во текот на 2021 година се одржани четири уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Британска култура;
 2. Човекови права;
 3. Географија; и
 4. Детски права.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Британска култура 41
Човекови права 9
Географија 104
Детски права 3
Вкупно 157
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Британска култура 0
Човекови права 1
Географија 1
Детски права 3
Вкупно 5
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 36

2022 уреди

Во текот на 2022 година се одржани три уредувачки маратони на следниве теми:

 1. Географија; и
 2. Мултикултурализам, мир и солидарност; и
 3. Словенија.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Географија 8
Мултикултурализам, мир и солидарност 43
Словенија 57
Вкупно 108
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Географија 2
Мултикултурализам, мир и солидарност 0
Словенија 0
Вкупно 2
Вклученост на заедницата вкупен број на различни учесници на маратоните Вкупно 38

2023 уреди

Во текот на 2023 година беа одржани четири уредувачки маратони на следнава тема:

 1. Планинарство во Македонија;
 2. Шумарство;
 3. Географија;
 4. Физика.
Мерка Опис Маратон Резултат
Создадени статии вкупен број на создадени статии на Википедија Планинарство во Македонија 6
Шумарство 14
Географија 8
Физика 42
Вкупно 70
Подобрени статии вкупен број на подобрени постоечки статии на Википедија Планинарство во Македонија 4
Шумарство 0
Географија 0
Физика 1
Вкупно 5
Закачени податотеки вкупен број на закачени податотеки на Википедија Планинарство во Македонија 2
Шумарство 0
Географија 0
Физика 0
Вкупно 2
Учесници вкупен број на учесници Планинарство во Македонија 10
Шумарство 12
Географија 13
Физика 9
Вкупно учества 44
Вкупно различни лица 40

Поврзано уреди