Кавериовата картата (исто така позната како Каверива или Канериова карта) ― карта нацртана од Николај де Кавери, околу 1506 година. Се чува во Националната библиотека на Франција во Париз.

Кавериовата карта.

Рачно била нацртана на пергамент и се обојува. Составена е од десет делови или панели, а целава создава правоаголник со димензии 2,25 на 1,15 метри. Оваа карта без датум била еден од првостепените извори користени за изработка на Валдземилеровата карта во 1507 година. Врз основа на ова најмногу се датира во ок. 1506 година. Картата е потпишана со „Nicolay de Caveri Januensis“. Веројатно било направено во Лисабон од џеновецот Канвери, или тој бил копиран од него во Џенова од португалска карта многу слична на Кантиновата карта, ако не и самата Кантинова карта. Кантиновата карта била во Џенова кон крајот на 1502 година и веројатно следните неколку години, кога Кавери можел да ја искористи како основа на својата карта. Или се смета за делумно копирана од Кантино за деловите на Гренланд, Њуфаундленд и брегот на денешен Бразил.[1]

Санц (1961) тврдел дека источниот брег на Северна Америка бил нацртан со изненадувачка точност, особено „кога го земеме предвид општото верување дека Европејците ниту ги виделе ниту стапнале на плажите во јужните држави на денешните Соединети Држави пред да пристигне Понсе де Леон таму во 1512 или 1513 година, Џовани да Верацано во 1523 година, Лукас Васкез де Ајљон во 1520-1524 година или Естебан Гомес во 1525 година. Меѓутоа, ако оваа карта е под влијание на Кантиновата карта како што е наведено погоре, тоа се објаснува со истражувањата на Жоао Фернандес Лабрадор и Педро де Барселос од 1495 и 1498 година, и повторно од Џовани Кабото во 1498 година под наредба на кралот Мануел I Португалски. Како и бразилското крајбрежје од португалскиот истражувач Педро Алварес Кабралско истражување во 1500 година.[1]

Натписот на брегот на Вера Круз (Америка/Бразил) вели: „Земјата наречена Вера Круз ја пронашол Педро Алварес Кабрал, господин од домаќинството на кралот на Португалија. Ја открил како командант на флота од 14 бродови што тој крал ги испратил во Каликут, а на пат за Индија наишол на оваа земја овде, која ја сметал за terra firma [копното] во која има многу луѓе, опишано како одат, мажи и жени, голи како што ги родиле нивните мајки; тие се со посветла кожа.“[2] Натписот бил извлечен од Кантиновата карта.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Gaspar, Joaquim Alves (2012). „Blunders, Errors and Entanglements: Scrutinizing the Cantino Planisphere with a Cartometric Eye“. Imago Mundi (англиски). 64 (2): 181–200. doi:10.1080/03085694.2012.673762.
  2. "A vera crus chamada per nome aquall achom pedralvares cabral fidalgo da cassa del rey de portugall e aelle adescobrio indo por capitanio de XIIII navos que rey mandava a caliqut ie nel caracho induto por com esta terra aqual terra secrem esser terra firme em qual ha muita gente de descrica vam nuos omes e mulieres como suas mais os pario sum mais brancos ”. Opus Nicolay de Caverio ianuensis,

Наводи уреди

  • Карлос Санз, Mapas antiguos del mundo, Мадрид, 1961 година.
  • Gaspar, Joaquim A. (2012) „Blunders, Errors and Entanglements: Scrutining the Cantino planisphere with a Cartometric Eye“, Imago Mundi, том 64, Дел 2: 181-200 [1]

Надворешни врски уреди