Напоредно општество

Напоредно општество се однесува на самоорганизација на етничко или верско малцинство, често, но не секогаш имигрантски групи, со намера за намален или минимален просторен, социјален и културен контакт со мнозинското општество во кое тие имигрираат.[1]

Поимот беше воведен во дебатата за миграцијата и интеграцијата во раните 1990-ти од страна на германскиот социолог Вилхелм Хајтмајер.[2] Тој станал истакнат во европскиот јавен дискурс по убиството на холандскиот режисер и критичар на исламот Тео ван Гог.[се бара извор] Во 2004 година, Здружението за германски јазик го избрал како второ како Збор на годината.[се бара извор]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Parallelgesellschaften?, Aus Politik und Zeitgeschichte, No. 1–2 (2006)
  2. , "Integration, Social Networks and Economic Success of Immigrants: A Case Study of the Turkish Community in Berlin"