Бистрица (Егејска Македонија)

река во Егејска Македонија

Бистрица или Белица (грчки: Αλιάκμονας, Алијакмонас) — најдолгата река во Егејска Македонија и во цела денешна Грција, со вкупна должина од 297 км. Тече низ областа Западна Македонија (Костурскиот, Гребенскиот и Кожанскиот округ и Централна Македонија (Берско и Катеринско). Сливот зафаќа површина од 6.971,7 км2.[1]

Бистрица
Αλιάκμονας
Ποταμός Αλιάκμονας 1.jpg
Поглед на Бистрица
Местоположба
ЗемјиГрција
ОбластЕгејска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоГрамушта
 • координати40°21′00″ N; 20°47′34″ E / 40.3499° СГШ; 20.7927° ИГД / 40.3499; 20.7927
 • надм. вис.2.075 м
Устие 
 • место
Егејско Море, југоисточно од Либаново
 • координати
40°27′57″ N; 22°39′14″ E / 40.4659° СГШ; 22.654° ИГД / 40.4659; 22.654Координати: 40°27′57″ N; 22°39′14″ E / 40.4659° СГШ; 22.654° ИГД / 40.4659; 22.654
 • надморска височина
0 м
Должина297 км
Големина на сливот6.971,7 км2
Особености на сливот
Притоки 
 • десниЧрчишка Река

ТечениеУреди

 
Завирување на реката Бистрица по големата брана кај Варвара (Берско)

Реката извира во планината Грамушта (Грамос), близу границата со Албанија. Во горното течение, реката се движи на исток, а потоа кај Костур врти на југоисток. Опишува крива линија околу планината Црвена Гора, па свртува на североисток кај с. Земњач. Потоа влегува го големото вештачко Витивјанско Езеро. Југоисточно од Бер, Бистрица навлегува во Солунското Поле, подрачје од голема важност за земјоделството. На крај се влева во Солунскиот Залив западно од устието на Вардар, а источно од с. Либаново.

 
Мост преку Витивјанското Езеро на реката Бистрица близу Серфиџе.

Бистрица минува крај следниве градови (по низводен редослед): Нестрам, Рупишта, Лапчишта, Земњач, Велвендо и Гида.

Слив и притокиУреди

На југоисток и југ, сливот на Бистрица се граничи со сливот на Пенеј (од Егејскиот слив), на југозапад и запад со сливовите на Војуша и Семан (од Јадранскиот слив), а на север и северосзток со сливовите на Вардар и Колудеј (од Егејскиот слив) и други помали реки кои се влеваат во бессливното подрачје во северозападот на земјата.[2]

Река Бистрица има поголем број притоки, од кои највеќето се кратки: → лева притока, ← десна притока

ИсторијаУреди

Според Јулиј Цезар, Бистрица претставувала граница помеѓу Македонија и Тесалија. Во горното течение одела во југоисточен правец низ Елимеја, и продолжувала на североисток, образувајќи ја границата помеѓу Пиерија, Еордеја и Иматија. Во времето на Херодот, нејзина притока била Колудеј (Лудија)[3] која се одлевала од езерото на Пела. Денес Колудеј не се спојува со Бистрица, туку се влева право во Егејското Море.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Бистрица“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 156. Text "series " ignored (help)
  2. «Большая Советская Энциклопедия» – Альякмон, т. 1, стр. 490
  3. 7, 127