Галешово

река во Егејска Македонија

Галешово[1] (Голешово, Голешовска Река[2] или Галешова Река[3]; грчки: Στραβοπόταμος, Стравопотамос) — река во западниот дел на Егејска Македонија, денес во Грција. Извира од планината Одре југозападно од костурското село Ланга и тече на север, па свртува на североисток и минува низ областа Костенарија, покрај селата Вичишча (Ники), Лудово (Крија Нера), Старичани (Лакомата), Госно (Лаханокипи), па на крај се влева во реката Бистрица како нејзина десна притока.[4]

Мост на Галешево по патот за Долени

ПритокиУреди

→ лева, ← десна

ПоврзаноУреди

  • Голешово — село во Светиврачко, Пиринска Македонија

НаводиУреди

  1. Марков, Георги Христов (2002). Хрупищко (PDF). Хасково: Държавен архив - Хасково, Интерфейс. стр. 21. ISBN 954-90993-1-8.
  2. Бистрицки (1919). Българско Костурско (PDF). Ксанти: Издава Костурското Благотворително Братство „Надежда“ в гр. Ксанти. Печатница и книжарница „Родопи“. стр. 5.
  3. Заимов, Йордан (2012). Български водопис : Географско описание, строеж и произход на имената. 1 А - Й. Велико Търново: Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Център по българска ономастика „Проф. Николай Ковачев“, Фабер. стр. 259. ISBN 978-954-400-622-8.
  4. „www.grevena.gr“. Архивирано од изворникот на 2009-04-03. Посетено на 2009-04-03.
  5. 5,00 5,01 5,02 5,03 5,04 5,05 5,06 5,07 5,08 5,09 5,10 Според топографска карта М1:50 000, издание 1980-1985 „Генеральный штаб“
  6. „Διατάγματα. Β. Διάταγμα ΥΠ' Αριθ. 266. Περὶ μετονομασίας συνοικισμὤν, κοινοτήτων καὶ θέσεων“ (PDF). Εφημερίς της Κυβερνήσεως του Βασιλείου της Ελλάδος. Εν Αθήναις: Ἐκ τοῦ Εθνικού Τυπογραφείου. Τεύχος Πρώτον (Αριθμός Φύλλου 79): 713. 1969. Занемарен непознатиот параметар |month= (help)
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Kónitsa GSGS (Series); 4439. 1st ed. Lambert conical orthomorphic spheroid Bessel proj. Prime meridians: Greenwich and Athens. "Reproduced from M.D.R. 610/10395." In collections: Greece 1:100k Topographic Maps. Digital Archive McMaster University. London: War Office. 1944.