Еордеја

област во древна Македонија

Еордеја (или Еордаја) — древна област во Долна Македонија околу езерото Бегорида (Островско Езеро), северно од Елимеја, помеѓу областите Пиерија и Орестида, а јужно од Линкестида. Заедно со другите македонски области, многу рано (2 век п.н.е.) влегла во античката македонска држава. Поважни градови биле: Арниса и Кела[1].

Карта на Македонското Кралство со Еордеја во западниот дел на кралството.

По областа е именувана и Општина Еродеја во Кожанскиот округ, согласно грчката политика на присвојување на древната историја на Македонија.

Наводи

уреди
  1. Ф. Папазоглу, Македонски градови у римског доба, Скопје, 1957