Беливод (грчки: Βέλος, Велос или Βέλας, Велас) — река во Населичко и Костурско, Егејска Македонија.

Гребенска Река
Γρεβενιώτικος
Местоположба
ЗемјиГрција
КрајНаселичко и Костурско, Егејска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоГоруша кај Чавалер
 • координати40°05′01″N 21°17′19″E / 40.0837° СГШ; 21.2886° ИГД / 40.0837; 21.2886
Устие 
 • место
Бистрица кај Витан
 • координати
40°15′50″N 21°11′33″E / 40.2639° СГШ; 21.1926° ИГД / 40.2639; 21.1926
Должина25 км
Особености на сливот
Притоки 
 • десниЧрчишка Река

Извира од планината Горуша и тече со големи меандри на североисток, за на крај да се влее во Бистрица како нејзина десна притока. Десните притоки на реката доаѓаат од гребенските возвишенија на југ. Тече во живописна тесна долина со не многу стрмни падини, обраснати со дабови и грмушки. Главна притока е Чрчишка Река (Катинисти), која ги собира водите од околината на селата Бухин, Чрчишта и Либешево.[1]

Беловод смета за начелна граница помеѓу Костурско на север и областа Населица на југ.[2]

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Марков, Георги Христов (2002). Хрупищко (PDF). Хасково: Държавен архив - Хасково, Интерфейс. стр. 22. ISBN 954-90993-1-8.
  2. Марков, Георги Христов (2002). Хрупищко (PDF). Хасково: Държавен архив - Хасково, Интерфейс. стр. 14, 15. ISBN 954-90993-1-8.