Мегленица (Могленица или Колудејска Река[1]; грчки: Μογλενίτσας, Могленицас) — река во Егејска Македонија, денес во Грција.

Мегленица
Μογλενίτσας
Мегленица во Меглен
Местоположба
ЗемјиГрција
КрајЕгејска Македонија
Физички особености
Извор 
 • местоНиџе, Меглен
 • координати41°09′54″N 22°12′44″E / 41.1651° СГШ; 22.2123° ИГД / 41.1651; 22.2123
Устие 
 • место
Бистрица кај Колура, Берско
 • координати
40°32′50″N 22°20′23″E / 40.5471° СГШ; 22.3397° ИГД / 40.5471; 22.3397
Особености на сливот
Мегленица во рамките на Егејска Македонија
извор
утока
Мегленица кај Слатина

Се образува во областа Меглен близу границата со Р Македонија, со сливањето на разни потоци кои избираат од планината Ниџе. Тече на југ и до 1930 г. се влевала во Ениџевардарското Езеро и од него излегувала како Колудеј (Лудијас). Со пресушувањето на езерото, Мегленица се слева со реката Вода (Водас) во областа Сланица во регулиран канал, кој пак се влева во Бистрица (Алијакмонас) кај селото Колура. Главна притока е негушката река Арапица.[2]

Притоки уреди

→ лева притока, ← десна притока

 • → Ану Раца
 • → Балкаци
 • → Вале Сек
 • ← Чор
 • → Патум
 • ← Фузети
 • → Црни Дол
 • ← Раковица
 • → Копривишта
 • ← Кристалопотамос
 • → Ксиропотамос
 • → Мочица
 • ← Баресца (Кајнарџа)
 • ← Клисура
 • ← Курти
 • ← Поток
 • → Бистрица (Вирот)
 • → Картанца Вода
 • ← Делимишница
 • → Стека
 • → Загорицко
 • ← Козјак
 • → Црна Река (Црнана)
 • → Сосица
 • ← Дерба
 • ← Паеновица
 • ← Бела Вода
 • ← Почепски Кајнак
 • Строница (Умин Дол)
 • ← Перисемли
 • ← Бигур
 • ← Гавранска
 • ← Марица
 • → Криво Деле
 • ← Бела Река
 • → Голема Река
 • → Киркимос
 • → Извор (Валимари)
 • → Дулева Кезма
 • → Сиамар
 • → Кујупица
 • → Сесјак
 • → Влашки Извор
 • → Азмак
 • ← Кутијка (Кутија)
 • ← Гека

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. Георгиев, Георги Н. Епос за един изгубен свят (Архивни материали за борбите, езика и бита на българите в Ениджевардарско), Македонски преглед, бр. 4, с. 132. (Спомени на Хр. Бинчаров).
 2. „Ιστορία του Θερμαϊκού κόλπου“. Архивирано од изворникот на 2011-03-15. Посетено на 2014-06-03.