Бистрица

појаснителна страница на Википедија

Поимот Бистрица е еден од најсреќаваните поими за река во словенските јазици и се среќава во Источна, Југоисточна и Централна Европа. Потекнува од старословенскиот збор „бъıстр“, што значи бистар.

РекиУреди

АлбанијаУреди

БугаријаУреди

ГрцијаУреди

МакедонијаУреди

РоманијаУреди

РусијаУреди

СловачкаУреди

СловениjaУреди

СрбијаУреди

ПолскаУреди

УкраинаУреди

Населби и административни единициУреди

АлбанијаУреди

БугаријаУреди

ГрцијаУреди

МакедонијаУреди

ПолскаУреди

РоманијаУреди

СрбијаУреди

Црна гораУреди

ДругиУреди