Вода (река)

река во Воденско, Егејска Македонија

Вода (или понекогаш Воденка; грчки: Βόδας, Водас или Εδεσσαίος, Едесеос) — река во Егејска Македонија, денес во Грција, по чие течение е сместен градот Воден.

Водопад на реката Вода во градот Воден

Вода традиционално се образува од неколку потоци што извираа од планините Ниџе и Каракамен, но денес преку вештачки канал во неа истекува Островското Езеро. Над Воден на Вода е изградена акумулацијата Владовско Езеро. Во градот Воден реката ги образува познатите Воденски водопади. Се слива со Мегленица во областа Сланица и заедно продолжуваат во регуирал канал, кој пак се влева во реката Бистрица кај с. Колура, Берско.[1]

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Бабев, Иван, „Македонска голгота - Спомени и изповеди от Ениджевардарско“, ТАНГРА ТанНакРа ИК, София 2009 г., стр. 80