Бик (лат. Taurus, Tau) е едно од соѕвездијата на зодијакот, со симбол е (Unicode ♉), односно приказ на главата на бикот. Соѕвездието Бик е големо и истакнато на северната полутопка на зимското небо, и се наоѓа меѓу соѕвездијата Овен на запад и Близнаци на исток; на север лежи Персеј и Кочијаш, на југоисток е Орион, на југ Еридан, а на југозапад Кит.

Бик
лат. Taurus
КратенкаTau
ГенитивноTauri
Ректасцензија4 ч.
Деклинација15°
Површина797 (°)²
Главни ѕвезди7
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
130
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m4
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаАлдебаран (α Tau) (0,9m)
Најблиска ѕвезда10 Tau
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовиТауриди
Бета-тауриди
Соседни
соѕвездија
Кочијаш
Персеј
Овен
Кит
Еридан
Орион
Близнаци
Видливо на ширина од +90° до −65°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец January.

Наводи уреди

Литература уреди

Надворешни врски уреди