Близнаци (соѕвездие)

Близнаци — едно од соѕвездијата од зодијакот, и како астролошки знак го носи истото име. Латинскиот назив Gemini се однесува на митолошките близнаци Кастор и Полукс, а неговиот симбол е . Се наоѓа меѓу соѕвездијата Бик на запад и Рак на исток, со Кочијаш и Рис на север и Еднорог и Мало Куче на југ.

Близнаци
лат. Gemini
КратенкаGem
ГенитивноGeminorum
Ректасцензија7 ч.
Деклинација+20°
Површина514 (°)² (30th)
Главни ѕвезди8, 17
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
80
Ѕвезди со планети3
Ѕвезди посјајни од 3,00m4
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)1
Најсјајна ѕвездаПолукс (β Gem) (1.1m)
Најблиска ѕвездаPollux (β Gem)
сг,  пс)
Месјеови објекти1
Метеорски дождовигеминиди
ро-геминиди
Соседни
соѕвездија
Рис
Кочијаш
Бик
Орион
Еднорог
Мало Куче
Рак
Видливо на ширина од +90° до −60°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец февруари.

Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.