Кафеаво џуџе

вид на вселенски објект поголем од гасовит џин

Кафеаво џуџе — вид на небесно тело со маса под потребната за да може да произведе соединување на водородот во своето јадро, а која ја вршат останатите ѕвезди во својата главна фаза. Кафеавото џуџе има маса меѓу онаа на поголема планета-џин и најмалата ѕвезда; каде горната граница е меѓу 75[1] и 80 маси на Јупитер (). Во моментов постои дебата за тоа според кој критериум да се дефинира разликата меѓу кафеаво џуџе и планета-џин, и за тоа дали кафеавите џуџиња во некој момент од своето постоење имале процес на соединување. Во секој случај, кафеави џуџиња потешки од 13 вршат соединување на девтериум, а оние над ~65 вршат физја на литиум. Единствените планети за кои се знае дека кружат околу кафеаво џуџе се 2M1207b и MOA-2007-BLG-192Lb.

Ова кафеаво џуџе (помалото тело) кружи околу ѕвездата Gliese 229, која е лосирана во соѕвездието Зајак на околу 19 светлосни години од Земјата. Кафеавото џуџе, наречено Gliese 229B, е околу 20 до 50 пати поголемо од Јупитер.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Boss, Alan (2001-04-03). „Are They Planets or What?“. Carnegie Institution of Washington. Посетено на 2006-06-08.

Надворешни врски уреди

Историјат уреди

Детали уреди

Ѕвезди уреди