Персеј (соѕвездие)

Персејсоѕвездие на северното небо, наречено според митолошкиот јунак Персеј. Едно е 48-те соѕвездија забележани од астрономот од 1 век Птоломеј. Во него се наоѓа познатата променлива ѕвезда Алгол (β Per), а исто така е местото на метеорските дождови Персеиди.

Персеј
лат. Perseus
Perseus constellation map mk.svg
КратенкаPer
ГенитивноPersei
Ректасцензија3 ч.
Деклинација+45°
Површина615 (°)² (24.)
Главни ѕвезди6, 22
Бајерови/Флемстидови
ѕвезди
65
Ѕвезди со планети4
Ѕвезди посјајни од 3,00m5
Ѕвезди во полупречник од 10,00 пс (32,62 сг)2
Најсјајна ѕвездаα Per (Mirfak) (1.79m)
Најблиска ѕвездаι Per
сг,  пс)
Месјеови објекти2
Метеорски дождовиперсеиди
септемвриски персеиди
Соседни
соѕвездија
Касиопеја
Андромеда
Триаголник
Овен
Бик
Кочијаш
Жирафа
Видливо на ширина од +90° до −35°.
Најдобро се гледа во 21:00 ч. во текот на месец декември.

НаводиУреди

  • H. A. Rey, The Stars — A New Way To See Them. Enlarged World-Wide Edition. Houghton Mifflin, Boston, 1997. ISBN 0-395-24830-2.
  • Ian Ridpath and Wil Tirion (2007). Stars and Planets Guide, Collins, London. ISBN 978-0007251209. Princeton University Press, Princeton. ISBN 978-0691135564.

Надворешни врскиУреди