Европа (митологија)

Европа била ќерка на Агенор, синот на Либија и Посејдон и Телефаса која ја нарекувале и Агриопа. Европа била единствената ќерка меѓу синовите Кадмо, Фојникс, Килик, Таса и Финиј.

Европа и бикот, слика на Жан Франсоа де Троа, 1716

Грабнување на ЕвропаУреди

Љубовникот Зевс занесен од убавината на Европа го испратил Хермес да ја грабне девојката која во близина на Тур шетала со своите другарки. Тој се претворил во силен бел бик и кога таа се искачила на неговиот грб ја понел во морските длабочини. Претворен во орел Зевс ја силувал Европа и таа му роди три сина: Миној, Радамонт и Сарпедон.

Потрага по ЕвропаУреди

Несреќниот Агенор им нареди на своите синови да тргнат во потрага по единствената сестра и да не се вратат без неа. Незнаејќи на која страна тргнал бикот, браќата се разделија и тргнаа на различни страни. Фојникс отпатувал на запад и стигнал до Картагина, Килик замина во земјата која по него доби име Сицилија, Финеј замина во Тинија, Тас пак замина во Олимпија. Кадмо запливал со Телефас кон островот Род. По смртта на брат си Телефас, Кадмо заминал во пророчиштето во Делфи, каде што Питија му кажала да ја напушти потрагата и да тргне по кравата и кога таа ќе цркне од умор, на тоа место да согради град.[1]

НаводиУреди

  1. Robert Graves|Robert Grevs]], Grčki mitovi, Nolit, Beograd, 1992, str. 171 - 174.