Милутин Бебековски

Милутин Бебековскимакедонски поет и писател за деца.

Животопис уреди

Милутин Бебековски е роден на 6 јануари 1941 година[1] во Вевчани, . Завршил средно училиште. Работел како службеник. Член на ДПМ од 1973 година. Автор е на книгите:

 • Нишалка под виножито (поезија за деца, 1966),
 • Ѕвездена труба (поезија за деца, 1970),
 • Копче од ѕвезда (поезија за деца, 1972),
 • Возот на детството (поезија за деца, 1973),
 • Воденици (поезија за деца, 1978),
 • Долетај на дланка (поезија за деца, 1979),
 • Дреноцут (поезија за деца, 1983),
 • Записи за Дримкол (поезија за деца, 1986),
 • Тапијата на дедо ми Гаврил (поезија, 1990),
 • Суво поле (поезија за деца, 1998),
 • Градината на дедо ми Гаврил (поезија за деца, 1998).

Добитник е на наградата на РТВ Скопје[2],[3].

Наводи уреди