Список на археолошки наоѓалишта во Крушевско

список на статии на Викимедија

Ова е список на археолошките наоѓалишта во Крушевско[1]. Можно е списокот да е нецелосен.

Населено место Име Општина Тип Период
Алданци Градиште Крушево населба римско време
Кале Крушево населба хеленистичко време
Разбојна Дупка Крушево гробница хеленистичко време
Бучин Во Селото Крушево осамен наод римско време
Даб Крушево осамен наод римско време
Кале Крушево населба доцна антина
Манастириште Крушево населба хеленистичко и римско време
Рид Крушево населба хеленистичко време
Врбоец Стари Дол Крушево населба и некропола доцна антика
Горно Дивјаци Кошари Крушево црква и некропола среден век
Лески Крушево населба доцен среден век
Петров Гроб Крушево рудник доцноантичко време
Стајколас Крушево некропола среден век
Црквен Даб Крушево населба среден век
Долно Дивјаци Кале Крушево утврдување среден век
Св. Недела Крушево осамен наод ран среден век
Стари Куќи Крушево населба среден век
Крушево Кале Крушево кастел доцно антика и среден век
Св. Преображение Крушево базилика и црква старохристијанско време и среден век
Норово Кале[2] Крушево населба и утврдување хеленистичко време
Црквиште[а] Крушево црква и некропола непознат период
Глигурче[а] Крушево црква непознат период
Острилци Јовкова Колиба Крушево некропола среден век
Селиште Крушево населба доцна антика
Старо Село Крушево населба доцна антика
Стипцарник Крушево населба, некропола, рудник и топилница доцноантичко време
Пресил Ѓупски Гробишта Крушево некропола среден век
Ограда Крушево некропола доцноантичко време
Св. Богородица Крушево сакрален објект старохристијанско време
Трска Крушево населба доцноантичко време
Штрбел Крушево водовод доцноантичко време
Пуста Река Долна Црква Крушево црква и некропола среден век
Крушка Крушево црква и некропола среден век
Манастирче Крушево населба среден век
Растојца Гумниште Демир Хисар базилика старохристијанско време
Кула Демир Хисар утврдување среден век
Млаки Грмаѓи Демир Хисар рудник среден век
Над Сопатот Демир Хисар некропола среден век
Синоец Демир Хисар некропола доцноантичко време
Свето Митрани Манастириште Крушево населба и некропола доцноантичко време
Раичеица Крушево населба и некропола раноантичко и хеленистичко време
Лисичани Задел Пласница црква среден век
Крастица Пласница населба среден век
Сретсело Пласница некропола железно време
Дворци Росула Пласница населба доцна антика
Пласница Црква Пласница црква среден век
Селце Преображдија[а] Крушево базилика и црква старохристијанско време и среден век
Лозја[а] Крушево некропола непознат период

Наводи

уреди
  1. Коцо, Димче (1996). Археолошка карта на Република Македонија. II. Скопје: Македонска академиjа на науките и уметностите. ISBN 9989649286.
  2. Калето во Норово ги чува монетите од сите македонски кралеви. Архивирано од изворникот на 2014-10-06. Посетено на 2014-10-05.

Забелешки

уреди

^ а. Ова наоѓалиште не е заведено официјално од страна на установите во Македонија, односно не се наоѓа во официјалниот Археолошки атлас на Македонија. Наоѓалиштето или се споменува усно во населените места, или е споменато во антрополошките и етногеографските книги за соодветните населби.