Отвори го главното мени

Селевкидската династија била династија на македонски кралеви кои воделе потекло од Селевк I Победникот генерал во војската на Александар Македонски. Династијата владеела со источните делови на Македонската Империја се до реката Инд. Во еден момент Селевк I дури успеал да завладее со поголемиот дел од територијата на поранешната Македонска Империја. Во моментот на најголемата експанзија династијата владеела со Анадолија, Левант, Месопотамија, Персија, територијата на денешен Туркменистан, Памир и делови од Пакистан.


Членови на династијатаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди