Антипатридска династија

(Пренасочено од Антипатриди)

Династијата Антипатриди била македонска династија започната од Касандар, синот на Антипатар, кој самиот се декларирал како крал на Македонија во 302 п.н.е.. Претходно, во 309 п.н.е., Касандар наредил да се отруе Александар IV, со што и ставил крај на Аргеадската династија. Антипатридската династија не опстоила долго време. Во 294 п.н.е. таа била симната од власт од страна на династијата на Антигонидите, чии членови се покажале како поефективни владетели.

  Кралство на Касандар
  Кралство на Селевк
  Кралство на Лисимах
  Кралство на Птоломеј
  Рим

Членови на Антипатридската династија:

Надворешни врски

уреди