Ова е статија за Македонскиот крал. За кралот на Епир, видете Алкет I.

Алкет I (576-547 гпне) — македонски крал. Живел во VI век п.н.е. и бил петти во династијата Аргеади. Владее со „земјата на Маедонците“[1] и државата ја проширува на цела Пиерија, Ботиаја и Алмопија.[2]

Херодот го споменува Алкет како син на кралот Ероп I и Никаноја. Хрониката на Есевиј вели дека Алкет владеел 29 години, во времето во кое Кир Велики бил крал на Персија. Подоцна ова име го носеле и кралевите на Епир.

Самото име му значи „храбар човек“.

Претходник
Аероп I
Крал на Античка Македонија
576 — 547 г. п.н.е.
Наследник
Аминта I

Наводи уреди

  1. Херодот, Историја. Превод на Д. Чадикова, Скопје, 1998
  2. Наде Проева, Студии за античките Македонци, Скопје, 1997