Антипатар II бил син на Касандар. Владеел како крал на Македонија од 297 п.н.е. со 294 п.н.е. заедно со неговиот брат Александар V. Подоцна тој го истерал брата си од престолот. Александар се обратил кон Деметриј Полиоркет за помош, и деметриј го соборил Антипатар, но и го убил Александар. Самиот Антипатар преживеал, и во 279 п.н.е. повторно станал крал по смртта на Птоломеј Керавн. Владеел само неколку месеци пред да биде убиен од неговиот братучед Состен. Починал во 279 г.п.н.е.

Претходник
Филип IV
Крал на Античка Македонија
со Александар V
297–294 п.н.е.
Наследник
Деметриј I Полиоркет
Претходник
Мелеагер
Крал на Античка Македонија
279 п.н.е.
Наследник
Состен