Аероп II бил крал на Македонија, старател на Орест, синот на Архелај I. Аероп владеел речиси шест години, започнувајќи од 399 п.н.е.

Аеропос. Околу 398 / 7-395 / 4 пр.н.е.
Аероп. Околу 398 / 7-395 / 4 пр.н.е.

Во првите четири години владеел заедно со Орест, а во останатите сам. Бил наследен од неговиот син Павзаниј.[1][2][3]

Во 394 пр. н.е. му се противставува на спартанскиот басилеј Агис да помине со војска преку македонската територија.[4][5]

Претходник
Орест
Крал на Македонија
399 п.н.е. - 393 п.н.е.
Наследник
Павзаниј

Наводи

уреди
  1. Диодор Сицилиски xiv. 37, 84
  2. Дексип, по Синкел. стр. 263, a.
  3. сост. Полиен ii. 1. § 17.
  4. Диодор Сицилиски, 12 Vols., Loeb Classical Libraru, Harward University Press, 1963
  5. Р. Илјовски, Коj и кога владеел со Македонија, Скопје, 2003.