Ливада (грчки: λιβάδι) — ареал од рамен или нерамен терен каде предоминираат треви. Обично местото наречено ливада има повеќе биоразновидност отколку пасиштето бидејќи тоа содржи не само трева, туку и многубројни едногодишни, двегодишни и повеќегодишни растенија.

Искосена ливада крај германскиот град Вупертал.

Преодни ливадиУреди

Преодна ливада се јавува кога едно поле, пасиште, обработливо земјиште или друга исчистена земја повеќе не се исползува за земјоделство или пасе во голема мера и истото почнува да обраснува. Меѓутоа штом условите за ливада се достигнат, оваа состојба е само привремена, бидејќи овие колонизатори ќе бидат засенчени од дрвенестите растенија кои ќе надојдат и добро ќе се прилагодат.

Вечна ливадаУреди

Вечна ливада е онаа ливада каде животните околности засекогаш не им даваат на дрвенестите растенија да виреат. На пример:

Ливадата како тема во уметностаУреди

  • „Таму долу в ливаѓето“ - македонска народна песна.[1]
  • „Под Битола ливада“ - македонска народна песна.[2]
  • „Ливада со трева“ (An Acre of Grass) - песна на ирскиот поет Вилијам Батлер Јејтс.[3]
  • „Грантчестерски ливади“ (англиски: Grantchester Meadows) — песна на британската рок-група „Пинк флојд“ од 1969 година.[4]

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди

НаводиУреди

  1. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 133.
  2. Блаже Тренески, Стојна ситноода. Скопје: Студентски збор, 1981, стр. 127-128.
  3. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 165.
  4. Discogs, Pink Floyd – Ummagumma (пристапено на 13 февруари 2021)