Отвори го главното мени

Богданци

град во Македонија

ИсторијаУреди

На 11 јуни 2017 година граѓаните на Општина Богданци на референдум се изјасниле против отварање на рудници и рударски комплекси за металични минерални суровини.

ГеографијаУреди

 
Паркот на ветерни електрани „Богданци“

Градот Богданци се наоѓа во областа Бојмија, на источниот крај на Гевгелиско-валандовската котлина, од десната страна на Стара Река, на надморска височина од околу 80 м. Преку Богданци води регионален пат кој на југозапад го поврзува со Гевгелија (11 км), а на североисток со Нов Дојран и Дојранското Езеро. Климата е изменето средоземноморска.

Атарот на Богданци зафаќа површина од 6.700 ха, од кои под обработливи површини се 1.561,4 ха, пасиштата зафаќаат 2.107,7 ха, и на шумите отпаѓаат 2.719,5 ха.[1]

НаселениеУреди

Според статистиката на Васил К'нчов („Македониja, Етнографиja и статистика“) од 1900 година, во Богданци живееле 3.560 жители, од кои 2.540 Македонци, 900 Турци и 120 Роми.[2]

Според секретарот на бугарската егзархија Димитар Мишев, во 1905 година во Богданци имало 3.184 Македонци, кои биле поделени на 1.400 егзархисти, 1.480 патријаршисти гркомани, 144 патријаршисти србомани и 144 унијати.[3]

Според Димитар Гаџанов во 1916 година во Богданци имало 3.247 жители, од кои 2.510 Македонци и 737 Турци.[4]

Според пописот на населението од 2002 година, во градот имало 6.011 жители и спаѓал во групата на мали градови.

Етнички гледано, населението е составено од:[5]

Народи[6]
Македонци
  
95,8 %
Срби
  
2,93 %
Турци
  
0,8 %
други
  
0,3 %
Власи
  
0,07 %
Албанци
  
0,03 %
Роми
  
0,02 %
Народ Вкупно
Македонци 5 761
Турци 48
Роми 1
Албанци 2
Власи 4
Срби 176
Бошњаци 0
други 19
Јазик

Во градот се зборуваат следниве јазици:[6]

Јазици[6]
македонски
  
96,7 %
српски
  
2,1 %
турски
  
0,8 %
други
  
0,4 %
влашки
  
0,03 %
албански
  
0,02 %
ромски
  
0,02 %
Јазик Говорници Удел (%)
македонски 5.813 96,7
албански 1 0,02
турски 48 0,8
ромски 1 0,02
влашки 2 0,03
српски 124 2,1
други 22 0,4
Вероисповед

Во Богданци се застапени следните верски групи:[6]

Вероисповед[6]
православие
  
95,7 %
католицизам
  
2,7 %
ислам
  
0,9 %
други
  
0,7 %
протестантство
  
0,03 %
Вероисповед Верници Удел (%)
православни 5.752 95,7
муслимани 54 0,9
католици 160 2,7
протестанти 2 0,03
други 43 0,7

Низ годините ова било вкупното население и етничка припадност на населението во градот Богданци:

ГодинаНас.±%
19483.027—    
19532.951−2.5 %
19613.290+11.5 %
19714.152+26.2 %
19815.361+29.1 %
19915.911+10.3 %
19946.031+2.0 %
20026.011−0.3 %
Година Македонци Албанци Турци Роми Власи Срби Бошњаци Ост. Вкупно
1948 3.027
1953 2.940 0 0 0 0 8 3 2.951
1961 3.253 3 0 19 15 3.290
1971 3.964 6 0 0 162 20 4.152
1981 5.080 3 34 0 0 214 30 5.361
1991 5.606 4 56 1 0 211 33 5.911
1994 5.778 3 87 1 0 153 9 6.031
2002 5.761 2 48 1 4 176 0 19 6.011

* Извор: Државен завод за статистика на Република Македонија (1948-2002), според податоци од официјалните пописи во соодветните години

Општествени институцииУреди

Училишта
Верски објекти
Граѓански здруженија

ЛичностиУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди