Цветан Грозданов

Цветан Грозданов (Охрид, 5 март 1936 - Скопје, 30 март 2018) — македонски политичар, прв министер за култура на Македонија и поранешен Претседател на Македонската академија на науките и уметностите во периодот од 2004 до 2008 година. По крајот на својот мандат, академикот Цветан Грозданов бил избран за претседател на Советот за култура[1] и еден од најреномираните византолози на Балканот.

Цветан Грозданов
Цветан Грозданов.jpg
Министер за култура
На должноста
1991 – 1992
Претседател Никола Кљусев
Претходник нема
Наследник Ѓунер Исмаил
Седми Претседател на МАНУ
На должноста
2004–2008
Претходник Матеја Матевски
Наследник Георги Старделов
Лични податоци
Роден(а) 5 март 1936
Охрид, Македонија
Починал(а) 30 март 2018
Скопје
Националност Македонец
Партија независен
Установа Филозофски факултет
Професија византиолог
политичар
академик
Вероисповед Православна

Грозданов е роден во 1936 година во Охрид. Дипломирал и докторирал на Филозофскиот факултет во Белград, на групата за историја на уметноста. Специјализирал историја на византиската уметност во Париз. До пензионирањето, во 2001 година, бил редовен професор на скопскиот Филозофски факултет. Член е на МАНУ од 1991 [2] година.

Грозданов е специјалист по византологија. Во 2004 година од страна на Софискиот универзитет бил награден со „доктор хонорис кауза“[3]

Починал во Скопје на 30 март 2018 година.[4]

НаводиУреди

  1. „Академик Цветан Грозданов нов претседател на Советот за култура“. Посетено на 2012-08-25.
  2. „Цветан Грозданов нов претседател на Академијата“. Посетено на 2012-08-25.
  3. Академик Цветан Грозданов со титула од Софискиот универзитет
  4. Почина академик Цветан Грозданов