Гевгелиско-валандовска Котлина

котлина во областа Бојмија, јужна Р. Македонија и Кукушкиот округ, Егејска Македонија
Гевг-валанд. Котлина is located in Македонија
Гевг-валанд. Котлина
Местоположба на Гевгелиско-валандовската Котлина во Македонија
Поглед кон Валандовското Поле

Гевгелиско-валандовска Котлинакотлина во областа Бојмија, јужна Македонија и преку границата со денешна Грција. Ограничена е со водоразделните линии по планините Кожуф, Марјанска, Плауш, Беласица, Боска и Кара Балија. Се простира по течението на Вардар од селото Удово на север до Циганската Клисура на југ, која се наоѓа во Кукушкиот округ, Егејска Македонија. Котлината зафаќа вкупна површина од 1000 км2, а се протега на надморска височина од 46 до 2.100 м.[1] Ова е едно од најтоплите места во Р. Македонија; се одликува со изменетосредоземноморска клима[2] со средногодишна темепратура од 14,2 °C и годишни врнежи од 694,6 мм.[3]

ПоделбаУреди

ПлавиниУреди

Поради големата висинска меѓу дното на котлината и највисоките делови на Кожуф, реките носат големи количини материјал, кој го таложат во облик на плавини. Особено се истакнуваат геолошки поновите плавини на реките Конска, Кованска и Серменинска, на кои се расположени населени места.

РидовиУреди

Котлината има повеќе ридови високи од 30 до 50 м. Позабележителни се:

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 Група автори (2016). „Гевгелиско-валандовска Котлина“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 131. ISBN 978-9989-110-90-0.
  2. Климата во Република Македонија, Студија за геодиверзитетот, стр. 24
  3. Гевгелиско-валандовска Котлина“. Македонска енциклопедија , книга I (А-Љ): стр. 340-341. (2009). Скопје: МАНУ.

Координати: 41°12′N 22°30′E / 41.200° N; 22.500° E / 41.200; 22.500