Референдум во Општина Богданци (2017)

Референдум во Општина Богданци (2017) — референдум на територијата на Општина Богданци кој се одржал на 11 јуни 2017 година.[2] Референдумот бил распишан со одлука на Советот на Општина Богданци.[3]

Референдум во Општина Богданци
Дали сте за или против да се стопира изградбата на рудникот Казандол?

Дали сте за или против отварање на рудници и рударски комплекси за металични минерални суровини на територијата на Општина Богданци?
МестоОпштина Богданци
Датум11 јуни 2017 (2017-06-11)
Исход
Да или не Гласови Удел
Yes check.svg Да 66 &100000000000001570000001,57%
X mark.svg Не 4.126 &1000000000000984300000098,43%
Важечки гласови 4.192 &1000000000000990800000099,08%
Неважечки гласови 39 &100000000000000920000000,92%
Вкупно гласови 4.231 100.00%
Излезност &1000000000000611600000061,16%
Гласачко тело 6.918
[1]

Жителите на Општина Богданци се изјаснувале по две референдумски прашања: дали се за или против да се стопира изградбата на рудникот Казандол и дали се за или против отварање рудници и рударски комплекси за металични минерални суровини во општината.

Цензусот за излезност од 50% бил надминат, со што референдумот бил успешен.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди