Цент[1][2], сентаво, сентесимо, сентимо, сантим[3][4] (Cent, centavo, centésimo, cêntimo, céntimo, centime) се различни имиња за стотинки од бројни светски валути. Поимот цент се однесува и на монета во вредност од еден цент. Симболот за цент, во зависност од валутата, е малата буква „c“ вкрстена со коса црта или вертикална линија: ¢; или едноставно само буквата с.

1 цент на американски долар

Зборот цент доаѓа од латинскиот збор „centum“ што значи сто. Англискиот поим cent се користи првенствено меѓу земјите кои биле дел од Британската Империја. Поимот centavo се користи првенствено меѓу земјите кои биле шпански или португалски колонии. Поимите centésimo и céntimo потекнуваат од шпанскиот јазик, а cêntimo од португалскиот јазик. Терминот сантим се користи првенствено меѓу земјите кои биле француски колонии.

Цент уреди

Сентаво уреди

Сентесимо уреди

Сентимо (Cêntimo) уреди

Сентимо (Céntimo) уреди

Сантим уреди

Сен уреди

Други слични имиња уреди

сентас   Литванија - литвански литас
сантимс   Латвија - латвиски лат
сентим   Етиопија - етиопски бир
сентимо   Филипини - филипински пезос
сене   Самоа - самоанска тала
сенте   Лесото} - лесотски лоти
сенти   Танзанија - танзански шилинг
сенити   Тонга - тонганска панга

Наводи уреди