Јен (ISO 4217: JPY, бројчен код: 392) е валута што се користи во Јапонија. Таа е широко распространета како резервна валута, слично на доларот и еврото. На јапонски се изговара како „ен“. Латиничниот симбол за јенот е ¥, додека на јапонски се означува со писмото канџи 円.

Јапонски јен
日本円
Испечатена банкнота од 2000 јени6-те видови монети на јапонскиот јен
ISO 4217
КодJPY
Број392
Показател0
Составници
Подединица
 1/100сен
 1/1000рин
Симбол¥
Банкноти
 Чести¥1000, ¥5000, ¥10 000
 Ретки¥2000
Монети¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100, ¥500
Демографија
Воведенајули 1871
Корисник/ци Јапонија
Издавач
Централна банкаБанка на Јапонија
 Мреж. местоboj.or.jp
ПечатарНационално биро за печатење
 Мреж. местоnpb.go.jp
КовачницаЈапонска ковачница
 Мреж. местоmint.go.jp
Вредност
Инфлација0.5% (2019)
 ИзворЗаводот за статистика и генералниот директор за планирање политики, 2010 Feb. est.

Историја уреди

 
1 јен 1889 година, цар Муцухито. Сребро.
 
Монета од 10 јени (задна страна)
 
Банкнота од 1000 јени со портретот на Нацуме Сосеки. Новите банкноти на јенот во промет се ставени на 1 ноември 2004 година

Јенот како платежно средство е воведен во периодот Мејџи[1]. Тој го заменил комплексниот монетарен систем од Едо периодот заснован на јапонскиот мон. Во 1871 год. било прифатен децималнен систем на пресметување на јенот (1, 圓), шенот (1/100, 錢), и ринот (1/1000, 厘) со монети што биле тркалезни како оние на запад. (“Шен“ и “рин“ се исфрлени од употреба во 1954 година). Јенот официјално е дефиниран како 26.956 грама сребро.

Во периодот од 25 април 1949 до 1971 година јенот бил врзан за американскиот долар, со курс 1 долар = 360 јени. Во 1971 година дошло до паѓање на системот Бретон Вуд и јенот добил пазарен курс.

Означување уреди

Оригиналната ознака за јенот е иста како и ознаката на кинескиот јуан (圓 пинјин yuan 2). Во модерниот јапонски јазик се употребува ознаката (円). Латиничната ознака за јенот е иста како и ознаката за јуанот, со таа разлика што на ознаката за јуан се наоѓа една попречна црта, а на ознаката за јен има две.

Во буквален превод “јен“ значи „тркалезен предмет“, како и “јуан“ на кинески.

Монети и банкноти уреди

Во моментот во оптек се следните монети и банкноти: монети од 1 јен, 5 јени, 10 јени, 50 јени, 100 јени, 500 јени и хартиени пари од 1000 јени, 2000 јени, 5000 јени, 10000 јени. Монетата од 500 јени е монета со најголема вредност во светот.

Курс на јенот од 1949 година до денес уреди

Табелаtа го прикажува односот на јенот и американскиот долар.

година месец
јан фев мар апр мај јун јул авг сеп окт ное дек
1949 до 1971 360
1985 216
1986 154
1987 147
1988 132
1989 140
1990 137
1991 129
1992 120
1993 106
1994 100
1995 100
1996 112
2003 118 119 120 117 110 109 107
2004 107 106 109 104 110 110 109 111 109

Наводи уреди

  1. History of Japanese Currency Архивирано на 20 мај 2011 г., Currency Museum, Bank of Japan