Динар (арапски: دينار) (симбол: د.ج или DA; code: DZD) – е валута на Алжир. Еден динар се состои од 100 сантими (سنتيم), а го издава Алжирската банка.

Алжирски динар
دينار جزائري   (арапски)
ISO 4217
КодDZD
Составници
Подединица
1100сантим
Симболدج (арапски), DA (латиница)
Банкноти
 Чести200, 500, 1000 динари
 Ретки100, 2000 динари [1]
Монети
 Чести5, 20, 50 динари
 Ретки1/4, 1/2, 1, 2, 10, 100 динари
Демографија
Корисник/ци Алжир
Издавач
Централна банкаАлжирска банка
 Мреж. местоbank-of-algeria.dz
Вредност
Инфлација4,1%
 ИзворThe World Factbook, 2009 est.

Динарот е воведен на 1 април 1964 година како замена за алжирскиот нов франк по курс од 1 динар за еден франк.

Постојат банкноти од 100, 200, 500, 1000 и 2000 динари и монети од 1, 2, 5, 10, 20, 50 и 100 динари.

Наводи

уреди