Гвинејски франк

Гвинејски франк ( француски: franc guinéen , Кодот ISO 4217 : GNF ) е валута на Гвинеја. Таа е поделена на сто центими, но никогаш не биле издадени апоени за сентими. Еден франк се состои од 100 сентими.

Гвинејски франк
franc guinéen  (француски)
GNF5000.jpg
5000 франци од старата серија
ISO 4217
КодGNF
Составници
Подединица
 1/100сентими (never used)
СимболFG (possibly also Fr or GFr)
Банкноти
 Чести100, 500, 1,000, 2,000, 5,000, 10,000, 20,000 francs
 Ретки25, 50 франци
Монети1, 5, 10, 25, 50 francs
Демографија
Корисник/ци Гвинеја
Издавач
Централна банкаЦентрална банка на Република Гвинеја
 Мреж. местоbcrg-guinee.org
Вредност
Инфлација7.9%
 ИзворThe World Factbook, 2016 est.

ИсторијаУреди