Тајна полиција на МРО

Тајната полиција на МРО е составен дел од структурата на Организацијата. При секој селски, околиски и окружен комитет постоела тајна полиција [1] [2]. Таа се состоела од две оделенија:

  • Истражно оделение
  • Казнено оделение
Дел од серијалот
Македонска револуционерна организација
Печат на Македонскиот комитет

Истражно оделенниеУреди

На чело на истражното оделение стоел раководител кои бил поставуваан од страна на претседателот на комитететот.

Раководителот давал заклетва дека верно ќе ги извршува своите задачи и притоа избираал тројца помошници кои не се познавале меѓу себе.

Тие давале заклетва пред раководителот.

Задачата на истражното оделение се состоела од следење на поведението на членовите, поведението на македонското и останатото населние, како и следење на активноста на јавната и тајна османска полиција, и известување на комитетот за таквата активност [2].

Казнено оделениеУреди

На чело на казненото оделение исто така стоел раководител кој бирал свои тројца помошници [2].

Главана задача на казненото оделение се состоела од спроведување на казните, првенствено смртните, а извршителите на казните биле бирани со ждрепка.

Членовите на тајната полиција биле воружени со револвер и кама, а во акција и со два револвери [2].

ИзвориУреди

  1. Устав на ТМОРО
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 s: Прв правилник на Македонската револуционерна организација

Надворешни врскиУреди